מבזק מס מספר 895 - 

מיסוי בינלאומי  14.10.2021

התמודדות עם העלמות מס - 14.10.2021

לאחרונה פרסם ארגון עיתונאי קטן (- UCIJ להלן: "הארגון") כ- 12 מיליון קבצים שדלפו מ- 14 משרדי נותני שירותים בתחום הנאמנויות, עבור קהל יעד אשר מחזיק בהון באמצעות שימוש מבנים בינלאומיים הכוללים שימוש בחברות ונאמנויות המצויות במקלטי מס (אוף-שור). מדובר במסמכים פנימיים השופכים אור על אופן פעילות של תעשייה שלמה בעלת אופי דיסקרטי, ובין השמות המוכרים מכל רחבי תבל ניתן גם למצוא כ- 565 ישראליים שהינם המוטבים הסופיים (Ultimate Beneficial Owner) של אותם מבנים בינלאומיים.

שימוש במקלטי מס הינה פרקטיקה ידועה זה שנים, אך בשנים האחרונות השימוש בהם נעשה קשה בשל שלל פעולות וכללים שננקטו על ידי ארגונים בינלאומיים שבראשם עומדים ה-OECD, האיחוד האירופי וארה"ב. דוגמה לפעולות אלו הינם חילופי המידע האוטומטיים (FATCA ו-CRS) ורשימת "המדינות השחורות" איתן אסור או קשה עד מאוד לנהל עסקים. יצוין שאין זו הפעם הראשונה שמסמכים כאלו דולפים לציבור הרחב (למשל מסמכי פנמה) ומטרת החשיפות הינה להגביר את עוצמת המאבק העולמי במקלטי המס (ראה מבזקנו מס' 656).

השימוש במקלטי מס ומבני מס מורכבים אינו פסול בפני עצמו, כל עוד כל מדווחים לרשויות בישראל ובעולם לפי הוראות כל דין. ישנן מספר סיבות לאחזקת מבנה אחזקות במקלטי המס מעבר לרצון להפחית מיסים, כגון אי חובת חשיפת בעלי מניות או הצורך לבצע עסקים במדינות שאינן מאפשרות קיום עסקים עם ישראלים. ישנם מקרים בהם נכנסים לעסקה בעלת מבנה קיים (או למשל בירושה) ובה המבנה הבינלאומי כולל שימוש במקלטי המס. שינוי במבנה היסטורי כזה עלול לגרור תשלומי מס כבדים ולכן הבחירה להמשיך ולנהל עסקים במבנה הישן הכולל שימוש במקלטי מס אינו פסול, כל עוד עומדים בהוראות הדיווח.

בנוסף, השימוש במקלטי מס נעשה פחות יעיל בשל הכוונה של יותר מ-130 מדינות להחיל מס מינימלי בעולם בשיעור של 15% על חברות רב לאומיות בארצות פעילותיהם, ללא תלות במדינת התאגדותם.  על כך נפרסם מבזק נפרד בקרוב.

גם במסמכים שפורסמו על ידי הארגון ניתן להניח שרוב היחידים המופיעים במסכים מדווחים כדין על אחזקותיהם. בהקשר הזה כזכור מה-"דליפות" הקודמות, לא ידוע על מבצע אכיפה מאסיבי של רשות המיסים בעקבות המידע הפרטני שפורסם אשר הוביל לכתבי אישום רבים אם בכלל.

מטרת הפרסום הינו בעיקר ליצור הד תקשורתי ולהביא לדיון ציבורי את הלגיטימיות של שימוש במקלטי מס. מה שניתן וצריך ללמוד מהפרשה הינו החשיבות המרבית בגילוי נאות בעידן בו מידע רב יכול לעבור בנקל ולהתפרסם ברבים בלחיצת כפתור.

ישנן נאמנויות שגם כיום טרם הוסדרו אל מול רשויות המס מסיבות כאלה ואחרות וכידוע נוהל גילוי מרצון הסתיים זה מכבר בסוף שנת 2019 (ראה מבזקנו מס' 802).

למשרדנו ניסיון רב בטיפול והסדרת נאמנויות, אנו ממליצים לכל מי שהנושא רלבנטי לגביו לפנות למשרדנו כדי להתכונן להסדרת הנאמנויות בהקדם המרבי.

בכוונת רשות המיסים לפרסם נוהל גילוי מרצון קבוע, כפי שקיים במספר מדינות, אך מועד הפרסום הצפוי אינו ידוע ואנו ממליצים ביתר שאת לא להמתין עד לפרסום.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעו"ד דני פינק, ממשרדנו.

שותף, מומחה בתחום המיסוי הישראלי

שותף, מייסד ומנהל, מומחה בתחום המיסוי הישראלי והבינלאומי

שותף, מומחה בתחום המיסוי הבינלאומי

הרשמה לקבלת מבזקים >
להורדת ספר מבזקי המס 2019-2020 >
הרשמה לקבלת מבזקים
המומחים שלנו לרשותכם
שאל שאלה